Waarom is een schuldsaldoverzekering nuttig?

Zowat elke Belg droomt van een eigen huis. Een woonkrediet is daartoe meestal de aangewezen weg. De aflossing van een woonkrediet neemt vaak een flinke hap uit het maandbudget van een gezin, maar wat als één van de kostwinners komt te overlijden?

In dat geval moeten de nabestaanden de lening verder terugbetalen. Dat is geen sinecure als een groot deel van de maandelijkse inkomsten plots wegvallen. In het allerslechtste geval dreigen de nabestaanden zelfs het huis te moeten verkopen …

Precies daarvoor is een schuldsaldoverzekering nuttig. Deze polis dekt immers de nog resterende schuld van een woonkrediet. Met andere woorden, als u een schuldsaldoverzekering sluit, dan moeten uw nabestaanden slechts een gedeelte (of zelfs helemaal niets) van de lening meer verder betalen om de woning te verwerven.

Belangrijk hierbij is het percentage van de resterende schuld dat u wil verzekeren. Wanneer u een woning op uw eentje koopt, dan is het aangewezen om 100% van het ontleende bedrag te verzekeren. Op die manier vermijdt u dat uw erfgenamen nog een deel van het huis verder moeten afbetalen. Als u samen met uw partner een huis koopt, dan is het zinvol om voor elk minimaal 50% van de ontleende som te verzekeren. Toch is het beter om 75 of zelfs 100% te verzekeren, aangezien de kosten voor de overlevende partner niet zomaar halveren bij het overlijden van de andere partner. Wie voor beide partners 100% verzekert, zorgt ervoor dat bij een overlijden helemaal geen aflossingen meer moeten gebeuren.

Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht. Ook zonder schuldsaldoverzekering geniet u fiscale voordelen op uw woonkrediet. Toch eisen veel banken van de klant dat hij zo’n polis onderschrijft. U bent echter niet verplicht om uw schuldsaldoverzekering te nemen bij de bank waar u ook uw lening aangaat. U hebt op dit vlak een vrije keuze. Wel kennen kredietverleners u vaak een korting toe op uw rentevoet als u bij hen ook de aanverwante verzekeringsproducten (schuldsaldo- en brandverzekering) onderschrijft. Toch moet u opletten dat uw korting niet zomaar opgesoupeerd wordt door een duurdere schuldsaldoverzekering …

  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook

,