Wat mag u verwachten van 2018 als belegger?

Evert Van Meeuwen, Investment Officer bij NN-Delta Lloyd Life, laat zijn licht schijnen over het voorbije economische kwartaal en blikt meteen vooruit naar de eerste maanden van 2018. Wat mag u als belegger verwachten?

“2017 was in zowat alle opzichten een zeer goed beursjaar”, aldus Evert Van Meeuwen. “Bijna alle belangrijke regio’s lieten een mooie economische groei optekenen en de inflatie bleef laag. De beursindexen deden het schitterend: de Euro Stoxx 50 behaalde een rendement van bijna 10% (inclusief dividenden voor Euro Stoxx & S&P), terwijl de S&P 500 op 22% winst afklokte. Dat is weliswaar de notering in dollars. In euro’s uitgedrukt, bedroeg het rendement bijna 7%.”

Een gevolg hiervan is dat we met vrij hoge waarderingen zitten, toch zeker in de Verenigde Staten. En als we vergelijken met periodes van sterke groei, hoge waarderingen en een laks monetair beleid uit het verleden, dan bestaat de kans dat er ook nu een bubbel zit aan te komen. De sterke jaren ’90 werden gevolg door de technologiebubbel, de periode 2004-2007 door de vastgoedbubbel. Of er nu ook een bubbel zal volgen en welke het is, weet ik  niet. Misschien de cryptocurrencies à la Bitcoin?”

 

Positieve verwachtingen voor Q1

“De globale verwachtingen van economisten zijn positief, zeker voor het eerste kwartaal van 2018. Maar iedereen is er zich van bewust dat de markt vandaag al veel van die positieve gevoelens in zich draagt. We komen dus langzaam maar zeker aan een punt van verandering. Welke risico’s bestaan er bijvoorbeeld?

  • het geopolitieke risico, denk aan het Midden-Oosten, Trump en Noord-Korea;
  • een sneller dan verwacht stijgende inflatie, die obligaties aantrekkelijker maakt zo de interesse in aandelen zal doen afkalven.
  • de Chinese banken die een hoge schuldgraad torsen.

Ik ben, net zoals veel collega-economisten, optimistisch, maar ik pleit er toch voor om voorzichtig te zijn. Als de markten een andere richting uitgaan, moeten we snel kunnen reageren. En dan is het goed dat we nu beseffen dat deze hoogconjunctuur niet eeuwig zal duren.”

 


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen NN/Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.

  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook

, , , , , , ,